Siciliaanse Bitterballen?

italiaanse bitterballen

Arancini zijn zowel op Sicilië als in de rest van Italië erg populair. De balletjes lijken op onze Hollandse bitterballen, maar Arancini zijn gebakken rijstballetjes met een knapperig korstje. Ze zijn gevuld met kaas, meestal mozzarella, en worden op smaak gebracht met een beetje ham, ragout of stukjes champignon.

Tip: Heb je teveel risotto gemaakt, dan kun je van hetgeen dat over is, snel en simpel Arancini maken. De truc is om je handen nat te maken zodat de rijst goed verdicht zonder dat het aan je vingers blijft plakken. Daarna hoeven ze alleen nog maar gepaneerd en gefrituurd te worden. 

Je kunt de Siciliaanse arancini ook van tevoren maken, invriezen en daarna frituren.

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 18 stuks:

  • Arborio of carnaroli-rijst, speciaal voor risotto 200 gram
  • Boter 70 gram
  • Witte wijn 100 ml
  • Groente- of kippenbouillon 750 ml
  • Een beetje saffraan
  • Gemalen zwarte peper, naar smaak
  • Geschaafde Parmezaanse kaas 50 gram
  • Gehakte Serrano-ham 50 gram
  • Verse mozzarella in kleine blokjes 50 gram

Voor de korst heb je nodig …

  • Tarwemeel
  • 1 Ei 
  • Broodkruimels
  • Frituurolie

Hoe maak je Siciliaanse Arancini?

Kook als eerste de bouillon, daarna begin je met het bereiden van de risotto. Verwarm de helft van de boter in een koekenpan en voeg de rijst toe. Roer en bak dit een paar minuten en voeg daarna de witte wijn toe. Kook dit op hoog vuur totdat de alcohol verdampt is. Vervolgens voeg je de saffraan en de hete bouillon toe aan de rijst. Doe dit al roerend beetje bij beetje op middelhoog vuur. 

Na 18-20 minuten is de basis klaar. Haal de rijst van het vuur, voeg de rest van de boter, de geraspte Parmezaanse kaas en het kruid naar smaak toe. Laat het afkoelen voordat je verder gaat met het recept. 

De risotto kan de dag ervoor worden bereid en ’s nachts in de koelkast worden bewaard. Met vochtige handen neem je porties risotto en rol deze in balletjes. Voeg nog wat stukjes ham en kaas in het midden en sluit ze rondom af, zodat de vulling niet naar buiten komt. 

Haal elk rijstballetje door de meel, het geklopte ei en de broodkruimels. Frituur de balletjes in (veel) hete olie (180 °C), olijfolie is de meest gezonde keuze maar heeft een laag rookpunt, daarom moet je olijfolie op een lagere temperatuur gebruiken dan sommige andere oliën, zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met olie, frituur ze totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de olie en serveer ze direct.

Wat is er lekker bij Siciliaanse Arancini?

Arancini kunnen worden geserveerd als snack of als voorgerecht. Daarna is er niets zo lekker als een licht Italiaans vlees- of visgerecht, bijvoorbeeld Vitello Tonato. Als dessert is iets zoets zoals cannoli, tiramisu of een lekkere panna cotta een aanrader.

Wijn & Spijs

Catarratto wijn is perfect voor het combineren met Siciliaanse Arancini, omdat het een lichte, frisse en fruitige wijn is. De lichtere smaken in de wijn passen goed bij de rijke en zoute smaken van de Arancini. De ronde zuren in de wijn helpen om de zoute ingrediënten in de rijstbal te verzachten en maken het geheel smakelijker. Daarnaast heeft de wijn een verfrissende afdronk die de zoete smaken van de Arancini versterkt. Samen maken de Catarratto wijn en de Siciliaanse Arancini een heerlijke combinatie.

Deel deze post

Andere typisch Siciliaanse recepten

BLIJF IN CONTACT!

Wij houden u graag op de hoogte van ons laatste nieuws en aanbiedingen

Wij versturen geen spam! Lees ons Privacybeleid voor meer informatie.