Olijfoliemythen Ontkracht: Bakken in Extra Vierge Juist Gezond en Veilig

Het alom verspreide idee dat extra vierge olijfolie niet geschikt is voor verhitting door zijn lage rookpunt blijkt een hardnekkige fabel. Experts en chef-koks uit de mediterrane keuken ontkrachten deze mythe en benadrukken juist de voordelen van koken met extra vierge olijfolie.

Francesco Rubino, een gerespecteerde Italiaanse chef, deelt in een aflevering van ‘Keuringsdienst van Waarde Afl. 4•Ma 5 feb. 2024‘ zijn levenslange ervaring van bakken en braden met extra vierge olijfolie. Soortgelijke uitspraken worden ondersteund door Vivian van Wordragen, een erkende olijfoliesommelier, die aangeeft dat het rookpunt van extra vierge olijfolie vaak boven de 180 graden ligt. Dit weerlegt direct de claim dat de olie niet geschikt zou zijn voor verhitting.

Verder benadrukken onderzoeken, waaronder een uit 2018, dat koken met extra vierge olijfolie zelfs gezonder is dan met geraffineerde olievarianten. Ondanks hogere rookpunten en een rijkdom aan meervoudig onverzadigde vetzuren in andere oliën, toonde de studie aan dat extra vierge olijfolie significant stabiel blijft onder hitte. Dit maakt het een betere keuze voor kookprocessen, mede door het hoge gehalte aan antioxidanten en onverzadigde vetten, die behouden blijven ondanks verhitting.

Dit verhaal laat zien dat de angst voor het bakken en braden met extra vierge olijfolie ongegrond is. De gezonde eigenschappen, zoals antioxidanten en vitamine E, gaan niet verloren en dragen bij aan een voedzaam dieet. De industrie heeft inmiddels ook vooruitgang geboekt door bijna alle extra vierge olijfolie te filteren, waardoor eventuele onzuiverheden die kunnen verbranden tijdens het koken, worden uitgebannen.

Klassieke of milde olijfolie, verkregen uit olijven die niet de maatstaf van extra vierge kwaliteit halen of zelfs van de grond zijn opgeraapt, ondergaan een uitgebreid raffinageproces. Dit proces verwijdert niet alleen ongewenste smaken en geuren maar ook de gewaardeerde voedingsstoffen van de olie. Door de onthulling dat de gezondheidsvoordelen voornamelijk aanwezig zijn in extra vierge olijfolie, is het des te opmerkelijker dat geraffineerde oliën soms voor een hogere prijs worden verkocht.

In zowel mediterrane als Nederlandse keukens wordt het tijd om het ware potentieel van extra vierge olijfolie te erkennen en te omarmen. Het koken met deze olie verschilt niet alleen in smaak en kwaliteit, maar bevordert ook een gezondere levensstijl. Het narratief dat extra vierge olijfolie een laag rookpunt heeft en daarom niet geschikt zou zijn voor het bakken, kan dus definitief naar het rijk der fabels worden verwezen.

Deel deze post

Andere typisch Siciliaanse recepten

BLIJF IN CONTACT!

Wij houden u graag op de hoogte van ons laatste nieuws en aanbiedingen

Wij versturen geen spam! Lees ons Privacybeleid voor meer informatie.