De Zwaardvis van Messina

zwaardvis alla siciliana

Vandaag nemen we je mee op reis naar het prachtige Messina, bekend van de Zwaardvis van Messina

De zwaardvis van Messina

De zwaardvis van Messina is een vissoort die voorkomt in de wateren rondom Messina, Sicilië. Deze vissen zijn inheems in de Middellandse Zee en komen vooral voor in kustwateren en estuaria, op dieptes van ongeveer 20 meter. Hun schild is vaak donkerbruin of zwart, met een schokkerige, golvende tekening. Hun zwaard is zeer lang en meestal gebogen naar het hoofd. De zwaardvis van Messina heeft een vlezige, maar stevige structuur met een nootachtige smaak. Het is zacht en smelt bijna op de tong. 

Pesce spada alla siciliana 

Dit eenvoudige maar overheerlijke gerecht is niet compleet zonder zijn saus, die vaak wordt aangeduid als ‘ghiotta’ of ‘agghiotta’. De saus is perfect voor deze vis, maar ook voor vele andere vissoorten en wit vlees zoals kip en konijn.

Kan je geen zwaardvis vinden of kies je liever voor een goedkopere vis? Overweeg dan kabeljauw, roodbaars of zeebaars.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 stukken Zwaardvis (250/300 gram)
  • 300 gram Kersentomaatjes met steel
  • 50 gram Ontpitte groene olijven
  • 30 ml Extra vierge olijfolie (Estano)
  • 1 Teentje knoflook
  • 10 g Pijnboompitjes
  • Oregano, fijne zout en zwarte peper naar smaak

Voorbereiding: Laat de zwaardvisfilets ongeveer 30 minuten marineren in een mengsel van citroensap, olijfolie, zout en peper om te voorkomen dat het te droog wordt.

Begin ondertussen met het snijden van de cherrytomaatjes, verwijder ze van de stengel, spoel en droog ze, en snijd ze doormidden. Giet in een grote koekenpan de olijfolie en voeg één hele gepelde knoflookteen, toe. Na ongeveer 2 minuten kun je de gesneden tomaatjes toevoegen. Bestrooi het met een snufje zout en een beetje oregano en kook ongeveer tien minuten. Intussen, bereid de gepitte olijven, snijd ze in dunne plakjes. Wanneer je klaar bent, voeg je ze toe aan de saus.

Verwijder de knoflookteen en voeg dan de zwaardvis toe, kook een paar minuten aan één kant. Draai om en dek af met een deksel en kook nog 2-3 minuten; aan het einde van het koken, bestrooi met een snufje zwarte peper.

Terwijl de zwaardvis kookt, rooster je de pijnboompitten een paar seconden in een koekenpan op hoog vuur, zorg ervoor dat ze niet verbranden, dus roer vaak. Wanneer de zwaardvis gaar is, leg het op een serveerschaal en voeg de pijnboompitten toe. Jouw Siciliaanse zwaardvis is klaar, serveer het nog steeds dampend en… genieten maar!

Wijn & Spijs

De Estano Bianco uit Mazara del Vallo is dé perfecte wijn om deze typisch Siciliaanse visgerecht mee te combineren. De frisse fruitige smaak van deze Lucido sluit prachtig aan bij de zachte smaak van de verse cherry tomaatjes. Je zult versteld staan hoe goed deze smaken samengaan.

Deel deze post

Andere typisch Siciliaanse recepten

BLIJF IN CONTACT!

Wij houden u graag op de hoogte van ons laatste nieuws en aanbiedingen

Wij versturen geen spam! Lees ons Privacybeleid voor meer informatie.