Catarratto
Witte wijn

Lucido / Catarratto van Siciliaanse bodem

Een pure Siciliaans wijn die de smaakpapillen prikkelt met zijn unieke en uitzonderlijke aroma’s. Estano, een witte wijn gemaakt van de inheemse Lucido druif, is dé perfecte begeleiding bij een luxueus diner.

Deze lichte en bloemige wijn heeft subtiele tonen van citrusvruchten en bosbessen, die de zintuigen prikkelen en de smaakpapillen verwennen. Estano is met de grootste zorg en aandacht gemaakt, van druiven die met de hand geplukt worden om ervoor te zorgen dat alleen de meest rijpe en gezonde druiven worden gebruikt voor de productie.

 

Productie herstart

In 2022 werd de wijnproductie op de boerderij nieuw leven ingeblazen met biologische Lucido wijn, voorheen bekend als Caterratto. Sinds 2005 wordt er geen water meer geïrrigeerd op de boerderij en worden er geen additieven meer gebruikt, waardoor de wijn 100% biologisch is.

Vorig jaar werd er in één dag 6100 kilogram druiven uit 1993 en 1995 handgeplukt, geselecteerd en succesvol verwerkt tot wijn. 9 medewerkers oogsten de druiven van 7 uur ’s ochtends tot 16 uur en om 18 uur werden de druiven verwerkt bij een gespecialiseerde wijnmakerij, op 500 meter afstand van de boerderij.

Een deel van de wijn wordt bewaard in speciaal geïmporteerde Franse eiken- en acaciabarrels en in januari werden 5000 flessen gebotteld. Dit markeerde de succesvolle herstart van wijnproductie op landgoed Estano met biologische productiemethoden.

Geniet van een fles Estano bij uw volgende luxe diner voor een echt onvergetelijke ervaring.

Waar komt de Catarratto vandaan?

Catarratto, nu officieel genaamd Lucido, is een oude Italiaanse druifvariëteit die al eeuwenlang op het land wordt geteeld. Lang werd gedacht dat er twee verschillende soorten Catarratto bestonden: Catarratto Bianco Comune en Catarratto Bianco Lucido. In 2008 bleek echter uit DNA-tests dat deze twee variëteiten eigenlijk klonen met identiek DNA zijn. Catarratto Bianco Comune is de meest voorkomende variëteit en beide variëteiten produceren hoge opbrengsten.

Verder hebben ampelografen ook een verband gevonden tussen Catarratto en de noordelijke Italiaanse variëteit Garganega. Dit suggereert dat Catarratto waarschijnlijk een afstammeling is van de beroemde Soave-druif. Door de lange geschiedenis van teelt in Italië is Catarratto een belangrijk onderdeel geworden van het wijnerfgoed van het land.

 

Welke wijn lijkt op Catarratto?

  • Pinot grigio, Veneto IGT, Italië
  • Soave, Italië
  • Arneis, Italië
  • Muscadet, Frankrijk

 

Opmerkelijke feiten

  • Lucido is een ingrediënt van de beroemde Siciliaanse Marsala wijn.
  • Lucido heeft verschillende namen, waaronder Castellaro, Catarratto Bertolaro, Catarratto Bianco Nostrale, Catarratto Bianco Latino en Catarratto Bianco Nostrale.
  • Lucido is de meest geteelde druif op Sicilië.

Onze trots

Biologische wijnbouwer Estano

Onze wijngaarden in Mazara del Vallo, gelegen langs de prachtige Middellandse Zee kust, profiteren van een zilte bries en milde winters. In dit paradijs van zoute bodems en zachte zomerdagen absorberen onze druiven de zon, waardoor ze perfect rijpen en één van de beste wijnen ter wereld creëren.

Regio

Trapani (TP), West-Sicilië (Italië)

Hoogte

54 m

Breedtegraad

37° 39' 0.0072'' N

Lengtegraad

12° 34' 59.9988'' E

Gekweekte rassen

Druif: Catarratto bianco (Bianco comune B en Lucide B).

Klimaat

Insulair-mediterraan met zachte winters en winderige zomers (Csa)

Bodem

Kleigrond met een goede hoeveelheid kalk en een evenwichtig gehalte aan organische elementen en stikstof.

ingrediënten
mazara del vallo

Wetenswaardigheden

Hectare
0
Wijnstokken
0
JAARLIJKSE NEERSLAG
0 mm
GEMIDDELDE TEMPERATUUR
0 °

Laat een beoordeling achter!

BLIJF IN CONTACT!

Wij houden u graag op de hoogte van ons laatste nieuws en aanbiedingen

Wij versturen geen spam! Lees ons Privacybeleid voor meer informatie.

dati di prova olio estano