Pesto alla trapanese: Het originele Siciliaanse recept

Pesto alla trapanese origineel recept

Wil je een heerlijke en smaakvolle Siciliaanse pesto maken? Probeer dan eens de Trapanese Pesto – een traditionele tapenade uit de Siciliaanse keuken, vooral van Trapani.

Om het te bereiden heb je tomaten, amandelen, pecorino kaas, basilicum, knoflook en echte extra vierge olijfolie nodig, bij voorkeur van Estano.

Met zijn romige en korrelige consistentie is Trapanese Pesto perfect bij pastagerechten zoals Busiate alla Trapanese, Pesto pasta of Lasagna al pesto Trapanese.

Zet je ingrediënten klaar en in slechts vijf minuten geniet je van de klassieke smaken van Trapanese Pesto!

Bereidingstijd: 20 minuten

Aantal personen: 4 (een pot van 250 gr)

Ingrediënten:

  • 250 gr peertomaten
  • 50 gr ongepelde amandelen (als je wilt versnellen, kun je ook gepelde gebruiken)
  • 50 gr verse basilicum
  • 1 royale eetlepel Pecorino-kaas
  • 1 teentje rode knoflook (witte knoflook kan ook)
  • Extra vierge olijfolie van Estano
  • Zeezout
  • Peper

Begin door water in een sauspan te koken, de amandelen toe te voegen en drie minuten te koken. Giet af en pel de amandelen en zet ze apart. Snijd de tomaten in een kruis en dompel ze twee minuten in kokend water. Pel ze, verwijder de steel en pers ze uit met je handen om al het water en de zaden te verwijderen. Zet apart. Rasp de pecorino kaas en maak de verse basilicum zonder nat te maken schoon. Schil en snijd de knoflook in plakjes.

Gebruik een marmeren vijzel en stamper om de amandelen, tomaten, knoflook en basilicum geleidelijk te malen zonder te slepen. Als je niet over de juiste gereedschappen beschikt, gebruik dan een kleine blender of hakmolen en pulseer geleidelijk, totdat je een dikke, homogene, korrelige consistentie krijgt.

Voeg de pecorino kaas en een scheutje extra vierge olijfolie toe. Breng op smaak met wat zeezout en eventueel een snufje peper.

Je Pesto alla Trapanese is klaar en kan tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden.

Wijn & Spijs

Pesto heeft een frisse smaak en is daarom erg lekker te combineren met een frisse witte wijn. Wijn van Lucidodruiven, een Catarratto, is zeer geschikt. Wij adviseren bij dit gerecht daarom een jonge Estano Bianco.

Deel deze post

Andere typisch Siciliaanse recepten

BLIJF IN CONTACT!

Wij houden u graag op de hoogte van ons laatste nieuws en aanbiedingen

Wij versturen geen spam! Lees ons Privacybeleid voor meer informatie.