Pasta alla Norma: Het originele Siciliaanse recept stap voor stap

traditionele pasta alla norma

Pasta alla Norma is wereldwijd geliefd, maar op Sicilië wordt het het best gemaakt met lokale groenten en smaakmakers zoals Estano olijfolie en Siciliaans zeezout. Het is een eenvoudige, maar goddelijke combinatie van Mediterrane smaken: tomatensaus, gebakken aubergine en geraspte ricotta, afgewerkt met een snufje verse basilicum.

Pasta alla Norma is een traditionele Siciliaanse schotel die oorspronkelijk uit de stad Catania komt uit het begin van de 1900s. Het wordt gezegd dat het gerecht de naam “Pasta alla Norma” kreeg nadat de Siciliaanse toneelschrijver Nino Martoglio het gerecht proefde en uitriep “E’ una Norma!“, waarmee hij de heerlijke symfonie van smaken vergeleek met de bekende opera van Vincenzo Bellini.

giuditta pasta als norma-1831

Volg dit recept stap-voor-stap, en je hebt binnen 30 minuten een Pasta alla Norma van restaurantkwaliteit op tafel. Zorg ervoor dat je verse ingrediënten gebruikt, zoals rijpe tomaten en aubergine, bij voorkeur biologisch, en je zult verrast zijn door het resultaat! Serveer met een bijgerecht zoals Caponata of Risotto Arancini voor de perfecte zondagmaaltijd waar het hele gezin van zal smullen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gr Pasta (penne, fusilli, gekrulde macaroni)
  • 400 gr Aubergines
  • 700 gr Verse tomaten (of 500 gr gepelde tomaten)
  • 150 gr Ricotta
  • 2 – 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 knoflookteentjes
  • Verse basilicum
  • Zeezout
  • Frituurolie

Zo maak je Pasta alla Norma

Snij de aubergines eerst in vier stukken en snij elk deel in dunne plakjes van een paar millimeter. Bak deze 1 tot 2 minuten in een koekenpan met hete olie. Schep ze vervolgens uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

Tomaten pellen:

Breng water aan de kook in een kookpan. Snij een kruis in de bolle kant van de tomaten en leg ze vervolgens in het kokend water. Laat de tomaten ongeveer 30 seconden ondergedompeld liggen (of korter, als ze heel rijp of kleiner dan gemiddeld zijn). Als het vel loskomt aan de kruisjes, haal de tomaten uit het water en laat ze schrikken in koud water. Hierna kun je het vel er makkelijk afhalen met een mesje. Snij de tomaat in vier stukken en ontpit deze met een lepel. Pureer vervolgens de stukjes tomaat in een blender tot een gladde saus.

Sauté nu in 2 eetlepels extra vierge olijfolie de geschilde en kleingesneden stukjes knoflook tot ze goudbruin zijn. Pas op dat het vuur niet te hoog staat, als de knoflook verbrandt geeft het een onaangename bittere smaak. 

Voeg de tomatensaus en een deel van de basilicum toe, roer dit om en zet het vuur op laag.

Kook vervolgens de pasta perfect “al dente” in royaal gezouten water. Giet de pasta af en giet deze direct in de tomatensaus.

Voeg een portie pasta toe aan elk bord, verdeel hierover de gebakken aubergines en maak het af met geraspte zoutarme ricotta, verse basilicum en druppel wat extra vierge olijfolie over het gerecht.

Welke wijn past bij Pasta alla Norma? 

Bij regionale gerechten passen regionale wijnen. Een op hout gerijpte Catarratto van Estano is een uitstekende keuze.

Deel deze post

Andere typisch Siciliaanse recepten

BLIJF IN CONTACT!

Wij houden u graag op de hoogte van ons laatste nieuws en aanbiedingen

Wij versturen geen spam! Lees ons Privacybeleid voor meer informatie.