Caponata: Een verrukkelijke, authentieke Siciliaanse aubergineschotel

een bord siciliaanse caponata, een origineel aubergine gerecht uit sicilië

Caponata is een traditionele Siciliaanse auberginecompote, gevuld met smaken van tomaten, uien, groene olijven, kappertjes, selderij, basilicum en een zoet-zuur mengsel van gebakken groenten. Men gelooft dat de naam afkomstig is van het woord “capon”, wat een duur type vis was met een zoet-zuur saus dat op de adellijke tafels werd geserveerd; de boeren, die zo’n duur gerecht niet konden betalen, vervingen het met aubergines. Nu kun je met dit eenvoudige en gemakkelijke recept uit de Trapani-streek deze traditionele Siciliaanse schotel op je eigen tafel toveren!

Geniet ervan warm of koud, als bijgerecht, aperitief of als vulling voor sandwiches, pizzas, focaccia, koude pasta, crostoni, bruschetta en friselle. Voor een ultieme Sicilië-ervaring raden we aan om originele Estano-olijfolie uit Mazara del Vallo te gebruiken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram aubergines
  • 150 gram kersen- of cherrytomaten
  • 100 gram uien
  • 100 gram selderij
  • 4 eetlepels tomatensaus (geen ketchup!)
  • 80 gram groene olijven (netto gewicht, ontpit)
  • 1 eetlepel kappertjes (bij voorkeur ingelegde, geweekte kappertjes)
  • Estano extra vierge olijfolie
  • Basilicum
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • Zeezout
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten (optioneel)
  • Frituurolie naar behoefte

Caponata bereiden

Laten we beginnen met het maken van deze heerlijke Caponata! Begin met het klaarmaken van je groenten: snij de aubergines, selderij en kersentomaten in blokjes. Bak de aubergines in een pan met veel olie gedurende ongeveer 3-4 minuten, totdat deze goudbruin en heerlijk zijn. Voeg nu de ui toe aan de pan en bak deze 2 minuten. Voeg vervolgens de tomatensaus toe en laat deze 1 minuut smaken en voeg vervolgens de selderijblokjes toe. Voeg de olijven, kappertjes en kersentomaten toe en kook nog eens 3 minuten. Voeg nu de gebakken aubergines toe en een handvol verse basilicum – kook nog 2 minuten en strooi er vervolgens wat suiker over en besprenkel met azijn. Afwerken met wat zout, Estano olijfolie en, als je wilt, een handvol geroosterde pijnboompitten.

Geniet van je eigen gemaakte Caponata – deze blijft in de koelkast tot een week goed. Geniet ervan als bijgerecht, aperitief of als vulling voor sandwiches, pizzas, focaccia, koude pasta, crostoni, bruschetta en friselle. buon appetito!

Wijn & Spijs: Welke wijn drink je bij Caponata?

Caponata is zeer smaakvol door onder andere het gebruik van balsamico. Balsamico heeft een mooie zoet-zure verhouding en vraagt daarom om een wijn met dezelfde verhouding. Een goede wijn is een fruitige, in acaciahout gerijpte catarratto, zoals de Estano Bianco. Maar ook de in eikenhout gerijpte variant is een goede match, vooral als je de Caponata met lamsvlees serveert.

Deel deze post

Andere typisch Siciliaanse recepten

BLIJF IN CONTACT!

Wij houden u graag op de hoogte van ons laatste nieuws en aanbiedingen

Wij versturen geen spam! Lees ons Privacybeleid voor meer informatie.