Dat lepeltje Estano in je koffie …

latte oleato met estano olijfolie

Starbucks heeft recentelijk een nieuwe koffielijn geïntroduceerd, genaamd Oleato, wat in het Italiaans “geolied” betekent. De drankjes (warm en koud) zijn een combinatie van arabica-koffie, havermelk en koudgeperste extra-vergine olijfolie. Deze combinatie van vet en koffie is niet nieuw; voor zover bekend werd dit voor het eerst gedaan door de Oromo’s uit Ethiopië, die rijpe koffiebessen zouden malen en vermengen met dierlijk vet en balletjes van deze pasta aten voor extra energie.

In de afgelopen jaren is deze combinatie opnieuw onder de aandacht gebracht door ondernemer en bestsellerauteur Dave Asprey, die het recept voor Bulletproof Coffee bedacht, dat koffie combineert met MCT-olie, ook wel gefractioneerde kokosolie genoemd. Deze combinatie is populair geworden onder degenen die het paleo- en ketodieet volgen, omdat het een uitstekende vervanging is voor koolhydraatrijke, granen-gevulde maaltijden. Beroemdheden zoals Shailene Woodley, Jimmy Fallon, David Beckham, Harry Styles en Ed Sheeran zijn er allemaal fan van.

MCT-olie vervangen door Olijfolie: De voordelen

Olijfolie bevat onbewerkte vetten die een betere keuze zijn dan vetten die door mensen bewerkt zijn. Extra vergine olijfolie (olie van de eerste persing) bevat bijzonder veel antioxidanten, omega-zuren, “goede vetten”, en polyfenolen die kunnen helpen om eetlust te verminderen. Het is rijk aan vitamine E en vitamine K en kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Wanneer je op zoek bent naar “echte” extra-vergine olijfolie voor je zelfgemaakte Oleato-drankje, dan is Estano een uitstekende keuze. Estano wordt gemaakt van Siciliaanse “Nocellara del Belice” olijven die vroeg in oktober worden geoogst, waarna ze op traditionele wijze (koudgeperst) binnen enkele uren worden verwerkt tot olie. Omdat de olie van Estano ongefilterd is en een extreem lage zuurtegraad heeft (0,17%) bevat hij bijzonder veel fenolische verbindingen, hydroxytyrosol en oleuropeïne, wat zeer gunstig is voor de gezondheid.

Recepten voor Koffie met Olijfolie – 2 Heerlijke Variaties

1. Oleato latte met havermelk à la Starbucks

Ingrediënten:

  • Espresso koffie
  • Havermelk
  • Estano extra vergine olijfolie
  • Suiker – optioneel

Bereidingswijze:

Vul een melkkannetje voor 1/3 met havermelk, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en stoom de melk. Na het opschuimen, bereid een enkele of dubbele espresso direct in een latte-glas. Giet vervolgens de opgeschuimde melk bij je espresso vanaf een relatief hoge positie.

Geniet van je Latte Oleato!

2. Bulletproof Coffee (Keto koffie)

Ingrediënten:

  • Espresso koffie
  • Roomboter
  • Estano extra vergine olijfolie
  • Suiker, vleugje kaneel – optioneel

Bereidingswijze:

Bereid een enkele of dubbele espresso, doe de espresso in een hoge mengbeker. Voeg ½ eetlepel roomboter en ½ eetlepel olijfolie toe en meng het geheel met een melkopschuimer of blender. Wanneer je een blender gebruikt, laat dan de koffie enkele minuten afkoelen, omdat het blenden van de hete espresso veel druk kan creëren, met het gevaar dat de deksel los schiet.

Geniet van je Bulletproof Coffee!

Klik hier als je meer wilt weten over Estano

Deel deze post

Andere typisch Siciliaanse recepten

BLIJF IN CONTACT!

Wij houden u graag op de hoogte van ons laatste nieuws en aanbiedingen

Wij versturen geen spam! Lees ons Privacybeleid voor meer informatie.