Siciliaanse Knoflook spaghetti “Spaghetti alla Carrettiera”

echte siciliaanse spaghetti alla carrettiera

Vandaag bereiden we “Spaghetti alla Carrettiera“, een zalig pastagerecht dat vergelijkbaar is met de Italiaanse klassieker “Aglio e Olio”, maar met de toevoeging van Pecorino (geraspte Italiaanse schapenkaas). Dit traditionele gerecht kreeg zijn naam van de Siciliaanse karrenmannen, die goederen over het eiland vervoerden en dit als lunch van huis meenamen. Met dit gerecht zet je de zon op tafel!

Bereidingstijd: 15 minuten

Aantal personen: 4

De Ingrediënten

  • 450 gram spaghetti van harde tarwe
  • ¾ kopje extra vergine olijfolie, bij voorkeur van het Siciliaanse merk Estano
  • 10-12 teentjes knoflook, gesneden
  • ½ kopje verse peterselie, gehakt
  • 6-8 gram chilipepertjes, gesneden in ringetjes (Peperoncino) 
  • 1 theelepel zwarte peper, of naar smaak
  • 1 theelepel rode peper, of naar smaak
  • 3/4 kopje pastawater, ongeveer
  • 1 kopje Geraspte Pecorino Romano kaas, of vergelijkbaar
  • Zeezout naar smaak

De bereiding van het gerecht

Begin met het koken van een grote pot gezouten water. Zodra het kookt, voeg je de spaghetti toe en kook je die volgens de verpakkingsinstructies.

Ondertussen verwarm je de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg niet te dunne plakjes knoflook toe en bak deze totdat ze net beginnen te kleuren, ongeveer 5 minuten.

Zodra de knoflook goudbruin is, voeg je de gehakte peterselie toe en bak je het geheel nog één minuut.
Voeg vervolgens de rode peper, zwarte peper en een snufje zeezout toe. Roer tot alles goed gemengd is.

Wanneer de spaghetti beetgaar is (al dente) giet je de pan af en bewaar je ongeveer ¾ kopje van het pasta-water. Voeg de spaghetti en chili-ringen toe aan de koekenpan, roer alles goed door elkaar en voeg het bewaarde kookvocht toe om een lichte saus te maken.

Voeg nu de geraspte Pecorino kaas toe. Geef je gerecht de finishing touch door het te besprenkelen met wat koude olijfolie en wat krokante broodkruim. Tijd om te genieten van je zelfgemaakte “Spaghetti alla Carrettiera”.

Knoflook spaghetti & Wijn

Wij van Estano adviseren Estano Bianco, een fruitige frisse witte wijn van de Catarratto Bianco druif. Deze wijn is dé perfecte aanvulling op dit originele Siciliaanse gerecht. Salute!

Deel deze post

Andere typisch Siciliaanse recepten

BLIJF IN CONTACT!

Wij houden u graag op de hoogte van ons laatste nieuws en aanbiedingen

Wij versturen geen spam! Lees ons Privacybeleid voor meer informatie.